Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen
Gorcumse literatuurprijs

Nieuws 2024

Uitreiking 2023

Uitreiking Gorcumse literatuurprijs 2023

Gorinchem, 11 oktober 2023 - Op woensdag 11 oktober werden de hoogtepunten van literaire creativiteit gevierd tijdens de feestelijke uitreiking van de zes Gorcumse literatuurprijzen 2023. Dit jaar vond het inspirerende evenement plaats in het Centraal Punt – Stichting Boukie, waar de getalenteerde winnaars in verschillende categorieën in het zonnetje werden gezet. 

Alle boeken

Gorcumse literatuurprijs 2024: In beweging!

Allereerst wensen wij iedereen een prachtig en gezond en literatuurrijk 2024 toe! De Gorcumse literatuurprijs (GLP), voor Nederland en Vlaanderen, kijkt met trots terug op de indrukwekkende inzendingen en de bekroning van de winnaars tijdens de GLP-prijsuitreiking van 2023 in oktober. 

Gorcumse literatuurprijs

Nieuws 2023

Afbeelding1

Omnia College ontvangt wethouder Polatli

De leerlingen van het Omnia College ontvingen woensdag wethouder Polatli in het kader van het leesoffensief dat Omnia College heeft ingezet, o.a. in samenwerking met de Gorcumse literatuurprijs. Het thema van de Gorcumse literatuurprijs is dit jaar tolerantie. 

Kees Osseweijer zwaait af

Kees Osseweijer (76) neemt na vijf jaar afscheid van het bestuur van de Gorcumse Literatuurprijs (GLP). Osseweijer werd in april nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vele vrijwilligerswerk. 

Gorcumse literatuurprijs

Nieuws 2022

Boekpresentatie

Onze winnaars op een prominente plaats in themaboek Water, vriend of vijand? 
Eerder meldden wij al dat de Gorcumse literatuurprijs een groot succes was of eigenlijk is. De afgelopen jaren zien wij het aantal inzendingen groeien in meerdere opzichten, qua inschrijvers maar ook qua niveau.

Week van het Lezen en Schrijven 

In de week van 8-15 september werd in alle bibliotheken in Nederland de week van het Lezen en Schrijven gehouden. In dit kader heeft Bibliotheek Aanzet Gorinchem samen met de Gorcumse literatuurprijs (GLP) een workshop "Schrijf met ons mee!" georganiseerd.

Lintjesregen in Gorinchem

Ridder in de gelederen van de Gorcumse literatuurprijs. Kees Osseweijer, rechts op de foto, is onder andere voor zijn werk als penningmeester bij de Stichting Gorcumse literatuurprijs, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De voorzitter van het eerste uur, Karel ter Voorde, was eerder ook al koninklijk onderscheiden.

Workshops speedwriting

De Gorcumse literatuurprijs staat met workshops speedwriting Water, vriend of vijand? door Esmay Usmany op het Fortesfestival. Esmay Zingt. Speelt. Schrijft. Maakt. Woordkunstenaar en theatermaker Esmay geeft speedworkshops op het Fortes festival! Zaterdag 4 juni zijn er drie speeds van 20 minuten.

Binnenkort Waterfilm online!

Met de filmcrew Van Hoorne Entertainment: actrice Larissa Vulpenhorst, penningmeester GLP Kees Osseweijer, cameraman Dennis Kol, regisseur Joris Gootjes, geluidsman Maikel Kamminga. Volg onze website en social media!

Gorcumse literatuurprijs

Nieuws 2021 

Prijsuitreiking op Loevestein

De feestelijke uitreiking van de Gorcumse literatuurprijzen 2021 vond dit jaar plaats op een bijzondere en passende locatie: Slot Loevestein! De deelnemers aan deze jaarlijkse literatuur- en dichtwedstrijd kregen in 2021 immers de....

Het Hugo de Grootboek

Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem  zeer lovend over het Hugo de Grootboek! Bij de in ontvangstneming van het eerste exemplaar tijdens de prijsuitreiking 2021 spreekt zij enthousiast over de hoge kwaliteit van de gedichten en verhalen.

Gorcumse literatuurprijs

Nieuws 2020 en ouder

Gorcumse dichters

Uit de workshop poëzie die in samenwerking met de Stichting Literaire Workshop, BiebAanZet Gorinchem en het Gorcums Museum werd gegeven door Marieke van Leeuwen (2015/2016) is een dichtersgroep overgebleven: Gorcumse dichters.

Vrijheid

Vrijheid

In het kader van ’75 jaar bevrijding’ gaven we in 2020 in samenwerking met de Historische Vereniging Oud - Gorcum het boek Vrijheid! uit. Uiteraard kregen de inzendingen van de prijswinnaars hierin een plaats, maar de redactie selecteerde uit de verhalen, gedichten en interviews ook nog de meest aansprekende.