Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen

Jury en jurering

Gorcumse literatuurprijs

De inzendingen worden bij ontvangst naar de drie leeftijdscategorieën opgesplitst: 12 t/m 15 jaar, 16 t/m 19 jaar en volwassenen vanaf 20 jaar. Daarna krijgen het inzendformulier met de persoonsgegevens en de bijbehorende inzendingen dezelfde code. De juryleden zien alleen de inzendingen, zonder persoonsgegevens.

Alle inzendingen die via de website van de Gorcumse literatuurprijs vóór de sluitingsdatum op 15 juni – 24:00 uur binnenkomen, worden beoordeeld door de onafhankelijke jury. Tenzij het aantal inzendingen heel hoog is en er relatief veel verhalen zijn. In dat geval maakt een delegatie van de jury een voorselectie. Deze voorselectie wordt dan door alle (15 – 20) juryleden gelezen.

Zo komen de winnaars tevoorschijn.

  • Per persoon mag een gedicht en een verhaal ingezonden worden. In alle drie categorieën zijn er daarom twee winnaars, in totaal zijn er zes winnaars.
  • Alleen de winnaars krijgen rechtstreeks bericht.
  • De geselecteerden voor het jaarboek krijgen persoonlijk bericht.
  • De andere inzenders ontvangen geen persoonlijk bericht.

Selectie voor het jaarboek

Nadat de winnaars door de jury zijn aangewezen buigt de redactie zich over alle inzendingen om een selectie te maken voor het jaarboek. Ook dit gebeurt in eerste instantie anoniem. Het streven is om bij de jongeren een evenredige verdeling te creëren over de verschillende vormen van onderwijs vanaf 12 jaar. Om te controleren of dit er ook zo uitgekomen is, vindt een controleronde plaats.

Juryleden

Bruno Lowagie erejurylid sinds 2021

Winnaar Gorcumse literatuurprijs 2018/2019 volwassenen met het verhaal Opa 75; ‘full-time writer, all the rest is merely a hobby’, Gent

De jury maakt voor het opstellen van haar juryrapporten dankbaar gebruik van de steeds uitgebreide, gedegen en opbouwende beoordeling van Bruno Lowagie.

Eline Theunisse

Winnaar Gorcumse literatuurprijs 2022,  jongeren (16 t/m 19 jaar) met het gedicht De oude man 

Janny Bel’-t Lam

Docent vmbo-basis aan de Gomarus scholengemeenschap, Gorinchem

Joke Kreijkes

Neerlandicus, Woerden

Joke Vessies

Fervent en ervaren lezer. Docent wis-, schei-, en natuurkunde aan de Havo van de Christelijk Scholengemeenschap De Hoven, Gorinchem

Marianne Sinke

Winnaar Gorcumseliteratuurprijs 2022, volwassenen met het verhaal Waterverf

Rob Boudestein

Winnaar Gorcumseliteratuurprijs 2022, volwassenen met het gedicht De trui (februari 1953)

Wiepkje Ouwendorp

Docent vmbo-basis aan de Gomarus scholengemeenschap, Gorinchem

Yannick Smits

Winnaar Gorcumse literatuurprijs 2017/2018 jongeren met het gedicht Dichtbij; student filosofie Leiden

Bestuursleden

Bestuursleden Gorcumse literatuurprijs