Hilma Bruinsma
Voorzitter
- Winnaar Gorcumse literatuurprijs 2003/2004
- Schrijver / dichter o.a. Blog Taboe in het theemeubel
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Onze missie is:
Ons doel is het stimuleren van de expressiviteit in taal van jongeren en volwassenen in de zin van het schrijven en presenteren van eigen werk, door het volgen van workshops en het meedoen aan de Gorcumse literatuurprijs.
De Stichting stelt zich als opdracht om op de scholen en andere vormen van onderwijs in Gorinchem en omgeving een netwerk van contactpersonen op te zetten, zodat de activiteiten zo breed mogelijk hun weg vinden en literaire activiteit zo veel mogelijk gestimuleerd kan worden.
Word jij ons nieuwe bestuurslid?
GLP zoekt nieuwe bestuursleden. Klik op onderstaande knop en lees meer.
Gorcumse literatuurprijs
De Stichting literaire workshop schrijft sinds 1988 de Gorcumse literatuurprijs uit voor Nederland en Vlaanderen. De prijs werd in 2019 voor de 25ste keer uitgeschreven in Nederland en Vlaanderen en reikt daarmee verder dan de Gorcumse grenzen. De schrijfopdracht is Schrijf jouw verhaal of gedicht. Ieder jaar is er een wisselend actueel thema én het terugkerende thema ‘Gorcum en omgeving’. Het wisselthema in 2022 is ‘Water, vriend of vijand?’
De Gorcumse literatuurprijs wordt ieder jaar in januari uitgeschreven met aandacht in de regionale en landelijke pers, literaire media en sociale media. De Stichting heeft sinds 2014 de volgende contactmogeliljkheden:
Posters en flyers worden in Gorinchem en omgeving zo breed mogelijk verspreid. De sluitingsdatum Is steeds 30 juni.
Er zijn meerdere PR-rondes: bij de uitschrijving in september, bij de workshop in het Museum (zie bij workshops) en bij de prijsuitreiking in het voorjaar.
Doelgroep: jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen
In 2014/2015 is voor het eerst een jongerenprijs toegevoegd. In het jubileumjaar 2019 (vijfentwintig keer de prijs uitgeschreven voor volwassenen waarvan vijf keer voor jongeren) is een tweede jongerenprijs in het leven geroepen. De indeling is sindsdien jongeren van 12 t/m 15 jaar; jongeren van 16 t/m 19 jaar en volwassenen vanaf 20 jaar. Deelnemers mogen zowel een verhaal als een gedicht insturen. Sinds het jubileumjaar zijn er jaarlijks zes prijzen: in iedere leeftijdsgroep een winnend verhaal en een winnend gedicht.
Workshops in samenwerking met BiebAanZet Gorcum en Gorcums Museum en workshops voor de scholen
De Stichting organiseert voor haar doelgroepen workshops Schrijf jouw verhaal of gedicht om meedoen aan de Gorcumse literatuurprijs te stimuleren. Aan de Gorcumse jongeren worden workshops via de middelbare scholen aangeboden. De scholen dragen zelf 50% bij aan de kosten, de Stichting neemt de andere 50% voor haar rekening met een maximum van € 400,- per school. De scholen kunnen de workshops combineren met een rondleiding in het Gorcums Museum.
Voor volwassenen organiseert de Stichting in samenwerking met de BiebAanZet Gorcum en het Gorcums Museum jaarlijks een workshop voor volwassenen. Jongeren zijn er overigens ook welkom. Sinds 2014 is dit een terugkerende activiteit, de workshop wordt in het Gorcums Museum gegeven. De rondleiding is ter inspiratie van het schrijven van een verhaal of gedicht. Deze workshop is toegankelijk voor iedereen, ook voor niet-Gorcummers.
Jurering
De Stichting organiseert jaarlijkse een jurybijeenkomst. De inzendingen die vóór de sluitingsdatum binnenkomen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury van 15 – 20 personen. Winnaars van de voorgaande editie worden gevraagd als jurylid mee te doen.
Prijsuitreiking
Jaarlijks organiseert de Stichting de feestelijke prijsuitreiking van de Gorcumse literatuurprijs, sinds 2021 in combinatie met de presentatie van het themaboek.
Brede presentatie winnaars
De winnaars van de Gorcumse literatuurprijs presenteren hun werk tijdens de prijsuitreiking. In aansluiting op het jaarthema zoekt de Stichting andere podia waar de winnaars hun werk kunnen presenteren.
Extra activiteiten
De Gorcumse literatuurprijs werkte in het kader van de herdenking ’75 jaar Vrijheid’ samen met het 4-5 mei comité, Werkgroep Klokkenstoel van de Rotary, de Historische Vereniging Oud-Gorcum en de Gemeente Gorinchem. In 2021 is, in het kader van het Hugo de Groot jaar, samengewerkt met Slot Loevestein en andere partijen die bij dit thema betrokken zijn.
Ook geeft de Gorcumse literatuurprijs sinds 2020 een boek uit met winnende bijdragen en een selectie aan andere inzendingen en bijpassende artikelen.
Als het actuele thema uitnodigt om meer achtergrondinformatie te geven en meer invalshoeken te belichten, zorgt de Gorcumse literatuurprijs in samenwerking met andere partijen voor een lesbrief zoals in 2020 en 2021 over Vrijheid en Hugo de Groot.
Contactgegevens