Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen

In beweging!

De schrijfopdracht Gorcumse literatuurprijs
Inzenden kan van 15 januari t/m 15 juni tot 24:00 uur

Voor 2024 heeft de Gorcumse literatuurprijs een allesomvattend en actueel thema en dat is 'In beweging!'. Alles is altijd in beweging. Het thema nodigt uit om creatief na te denken, aangezien beweging vele vormen kan aannemen.

Hoewel velen wellicht aan sport denken, moeten we beseffen dat alles in constante beweging is: de wereld, de politiek, (in) ons eigen lichaam, water, lucht en ga zo maar door. Het is natuurlijk niet voor niets dat er vaak wordt gezegd dat stilstand achteruitgang is!

Waar denk jij aan bij In beweging! ? Wat beweegt jou? Een vraag die de Gorcumse literatuurprijs, voor jong en oud, voor Nederland en Vlaanderen, graag breed uitgelicht ziet in de inzendingen.

Suggesties ter inspiratie
Lees de lesbrieven voor leerlingen en docenten op de homepage. 

Veel schrijfplezier!

Wedstrijdreglement 

Wedstrijdreglement Gorcumse literatuurprijs

Algemeen
 1. De schrijfopdracht voor de wedstrijd 2024 is: schrijf een gedicht of een verhaal over het thema In beweging!
 2. Het thema Gorcum en omgeving komt ieder jaar terug. Het verhaal of gedicht mag ook daarover gaan in relatie tot het gekozen jaarthema. 
 3. Per persoon mag zowel een gedicht als een verhaal ingezonden worden. Stuur het gedicht en het verhaal elk als aparte inzending in. De inzending mag natuurlijk ook alleen een gedicht of alleen een verhaal zijn. 
 4. De inzending mag per persoon bestaan uit één gedicht met maximaal 30 regels of één verhaal van minimaal 400 tot maximaal 1000 woorden.
Achtergrondinformatie
 1. De Gorcumse literatuurprijs wordt door de Stichting literaire workshop uitgeschreven. De Stichting literaire workshop is onafhankelijk. De stichting staat open voor en zoekt naar samenwerking met andere organisaties en instellingen die literair actief zijn en die zich achter de Gorcumse literatuurprijs willen scharen. 
 2. De Gorcumse literatuurprijs wordt jaarlijks op 15 januari uitgeschreven, de sluitingsdatum is 24:00 uur op 15 juni.
 3. De Gorcumse literatuurprijs wordt in Nederland en Vlaanderen uitgezet via literaire tijdschriften, Schrijven magazine en Schrijven online, (regionale) pers, social media. 
 4. Zeker in deze tijd waarin er zoveel taalachterstand is, is het van groot belang dat we lezen én schrijven weer zien als leuk en belangrijk, in plaats van technieken die we onder de knie moeten krijgen. GLP ziet hierin haar missie en verantwoording en hoopt dat leerkrachten onze wedstrijd als een mooi instrument zien om jongeren te enthousiasmeren voor het geschreven woord. Het onderwijs vanaf 12 jaar in Gorinchem en omgeving wordt rechtstreeks benaderd voor een workshop Schrijf jouw verhaal of gedicht.

  Onze lesbrief staat voor iedereen in Nederland en Vlaanderen vanaf 15 januari weer online op de homepage.
 5. De Gorcumse literatuurprijs bestaat uit zes prijzen. Twee jongerenprijzen: 12 t/m 15 jaar en 16 t/m 19 jaar en een prijs voor volwassenen vanaf 20 jaar. Deze drie prijzen worden zowel voor een verhaal als voor een gedicht uitgereikt. In totaal zijn er dus zes prijzen. 
 6. De prijsuitreiking en de presentatie van het jaarboek 2024 is op 2 oktober vanaf 19.30 uur. Doe je mee, reserveer die avond dan vast. Van de winnaars wordt verwacht dat zij bij de feestelijke prijsuitreiking en boekpresentatie aanwezig zijn. Geselecteerden voor het jaarboek worden voor de feestelijke avond uitgenodigd. Volg onze website en social media FB, Instagram en X.

 7. Alleen de winnaars krijgen rechtstreeks bericht. Geselecteerden voor het jaarboek krijgen rechtstreeks bericht en worden voor de prijsuitreiking en boekpresentatie uitgenodigd. 
Voorwaarden
 1. De inzendingen mogen niet eerder zijn gepubliceerd of bekroond. 
 2. Alleen Nederlandstalige inzendingen doen mee. 
 3. Alleen volledige ingevulde wedstrijdformulieren doen mee – inzendingen zonder leeftijd kunnen niet meedingen naar de prijzen. 
 4. Met nadruk: naam en adresgegevens mogen niet op de inzending zelf vermeld staan. 
 5. Met nadruk: alleen Word-bestanden worden beoordeeld. De inzending en de persoonsgegevens van de inzender krijgen dezelfde codering. De jury ziet alleen de inzendingen zonder de persoonsgegevens. Om te kunnen coderen is het noodzakelijk dat de inzending in Word wordt aangeleverd. 
Inzenden
 1. Inzenden kan via het inzendformulier www.gorcumseliteratuurprijs.nl/ikdoemee. Volg de aanwijzingen op het inzendformulier
 2. Is inzenden via de website een probleem, neem dan contact op via het contactformulier of via schrijf@gorcumseliteratuurprijs.nl. Alleen wanneer het anders onmogelijk is om mee te doen, kunt u uw inzending per post sturen naar Gorcumse literatuurprijs, Revetsteeg 42, 4201 ER Gorinchem. Stuur wel alle gegevens mee die op het inzendformulier gevraagd worden. 
 3. Inzenden kan alleen wanneer alle velden van het inzendformulier zijn ingevuld. 
 4. Door in te zenden aanvaarden deelnemers dit reglement. 
 5. Inzenden kan tot 24:00 uur 15 juni
Jurering en uitslag 
  1. De jury is onafhankelijk. Lees bij jury en jurering wie momenteel in de jury zitten. 
  2. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 
  3. Juryleden, bestuursleden van de Stichting literaire workshop zijn uitgesloten van deelname. 
  4. De onafhankelijke juryleden zijn uit het hele land afkomstig. Dit garandeert een objectieve beoordeling. 
  5. Bij uitzondering is het mogelijk dat de prijzen wegens gebrek aan kwaliteit niet worden toegekend.