Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen

Kees Osseweijer zwaait af

23-01-2023

Kees Osseweijer (76) neemt na vijf jaar afscheid van het bestuur van de Gorcumse Literatuurprijs (GLP). Osseweijer werd in april nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vele vrijwilligerswerk. In de laatste bundel ‘Water; vriend of vijand’ schreef hij zijn eigen herinneringen op aan de Watersnoodramp van 1953. Als zes-jarig kind maakte de ramp een onuitwisbare indruk op hem. 

Kees noemt zichzelf een echte boekenliefhebber en zo kwam hij ook in aanraking met de GLP. ,,Ze zochten een nieuw bestuurslid en de vacature van penningmeester was toen vacant. Het is altijd een uitdaging om kostendekkend te werken, vooral nadat we besloten om jaarlijks een boek uit te geven van een selectie van de inzendingen voor de prijs. Ook met de website hadden we niet zoveel kunnen doen, als we geen geld hadden gehad. Fred Stamkot en ik gingen de uitdaging aan om voldoende middelen bij elkaar te krijgen, wij beiden hebben een groot netwerk. Wel is het zo dat na je pensioen dat netwerk kleiner wordt. Ik neem nu afscheid om te voorkomen dat een ander straks zegt dat het tijd is om te gaan. Ik merk dat ik weleens wat vergeet en ik maak liever geen fouten, anders had ik nog wel door willen gaan, het is zo’n leuke club” Voorlopig blijft hij nog even de penningen beheren, tot een vervanger is gevonden. Voor het fondsenwerven is een tijdelijke vervanger gevonden. 

Maar waar waren tante Wil en onze nichtjes Dinie en Jannie? Op die vraag kreeg ik toen nog geen antwoord.

WATERSNOODRAMP 

Zijn eigen interesse in boeken is vooral breed, zo houdt hij veel van geschiedenis in het algemeen en van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Veel ook over sporten zoals voetbal en wielrennen, maar ook van Simon Carmiggelt heb ik veel boeken, mijn huis puilt uit.” Maar verhalen over de Watersnoodramp staan voor hem met stip bovenaan, vooral omdat dat het verhaal is van zijn eigen familie. Hij verloor bij de ramp een tante en twee nichtjes. Speciaal voor de laatste bundel ‘Water, vriend of vijand’ schreef hij zijn eigen herinneringen op als zes-jarig kind. ,,De vroege herinneringen van een mens hangen meestal samen met gebeurtenissen de een diepe indruk op een kind gemaakt hebben. In mijn geval was dat zeker aan de orde bij de watersnoodramp van 1 februari en de dagen en maanden daarna. Toen ik beneden was gekomen, bleek ons huis vol te zitten met mensen, van wie ik sommigen wel kende. Opa en Oma Osseweijer die luidop snikten, tante Mien en ome Cor en Ome Kees van de Molendijk bij het dorp, die kleren van pa aanhad en lijkwit zat te beven. Maar waar waren tante Wil en onze nichtjes Dinie en Jannie? Op die vraag kreeg ik toen nog geen antwoord.”

STADSDICHTER 

HIlma Bruinsma, voorzitter van de GLP, vertelt dat de stichting omhoog zit wat het aantal bestuursleden betreft. Naast Bruinsma hebben Fred Stamkot, Ellen du Cloux en Jacobi de Wildt-Rentier zitting in het bestuur. De Gorcumse literatuurprijs werd opgericht in 1987 op initiatief van Karel ter Voorde, hij ontving eerder een lintje voor zijn werk voor GLP. De prijs werd in 1988 voor de eerste maal uitgereikt. de laatste drie jaar geeft de stichting een boek uit van de bijdragen aan de prijs. ,,Zelf ben ik sinds 2004 bij de prijs betrokken, dat jaar won ik de prijs. Ik denk dat de prijs veel mensen in Gorinchem en omgeving heeft gestimuleerd en geïnspireerd om zelf te gaan schrijven. Je ziet dat de literatuur leeft in de stad, zo worden regelmatig activiteiten gehouden zoals het Dichterspad van de Stadskamer en Het Zevende Huis. Met de stadsdichterscompetitie heeft Gorinchem gelukkig weer een stadsdichter.”  In 2014 maakte de prijs een herstart, sinds dat jaar worden ook de scholen bij de prijs betrokken en wordt een jongerenprijs uitgereikt.  Ter voorbereiding verzorgt de GLP dan literaire workshops over bijvoorbeeld het bij de jeugd populaire ‘Spoken words’. 

 TOLERANT 

Komend jaar is het thema voor de GLP ‘Tolerant - hoezo?’. De thema’s worden steeds met het bestuur gekozen, waarbij ze altijd oog hebben voor de actualiteit en samenwerking zoeken in de stad. Deze keer werken ze samen met de stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren, die komend jaar de glas in lood ramen van de Martelaren van Gorcum weer een plek willen geven in de stad. Een aparte jury beoordeelt alle inzendingen, zitting hebben altijd enkele van de winnaars van de voorgaande jaren. In 2022 kreeg de stichting in totaal 190 inzendingen binnen uit zowel Nederland als Vlaanderen. Inzenden van bijdragen kan tot 15 juni 24.00 uur via www.gorinchemliteratuurprijs.nl 

Wie de mensen achter de Gorcumse literatuurprijs wil ontmoeten is welkom op de Proeverij vrijwilligerswerk op vrijdag 3 februari op het Gymnasium Camphusianum. De gemeente Gorinchem biedt daar vrijwilligersorganisaties te mogelijkheid om vrijwilligers te werven. Bezoekers aan de Proeverij kunnen nader kennis maken met de organisaties. De Proeverij is open vanaf 19.00 uur. 

 

Gorcumse literatuurprijs