Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen

Gorcumse literatuurprijzen 2023 feestelijk uitgereikt

11-10-2023

Gorinchem, 11 oktober 2023 - Op woensdag 11 oktober werden de hoogtepunten van literaire creativiteit gevierd tijdens de feestelijke uitreiking van de zes Gorcumse literatuurprijzen 2023. Dit jaar vond het inspirerende evenement plaats in het Centraal Punt – Stichting Boukie, waar de getalenteerde winnaars in verschillende categorieën in het zonnetje werden gezet. Van de winnende jongeren konden drie van de vier helaas niet persoonlijk aanwezig zijn, werk- en toetsweek speelden de scholieren parten. Gelukkig werd hun werk met verve voorgelezen door ouder en docent. Beide volwassen winnaars blijken schrijvers met ervaring. Alle presentaties van de winnende werken maakten diepe indruk op het publiek. De jury selecteert ‘op schrift’ en eens te meer was het duidelijk hoeveel toegevoegde waarde het heeft om het geschreven woord ook ten gehore te brengen.

De gewaardeerde presentator van de avond, Michel den Uijl, haalde met zijn vraaggesprekken met de winnaars nog meer, vooral persoonlijke aspecten rond het thema en rond schrijven naar voren. Het thema bleek een boeiend en veelzijdig onderwerp, wat resulteerde in een breed spectrum aan invalshoeken waarmee het belang van tolerantie goed voor het voetlicht werd gebracht. Dit kwam ook tot uitdrukking bij de presentatie van het jaarlijkse themaboek. De eerste exemplaren werden aan de wethouders Eva Dansen (diversiteit) en Fatih Polatli (cultuur) aangeboden. In het vraaggesprek met de presentator benadrukten zij beiden vanuit hun eigen perspectief het belang van tolerantie.

Het themaboek bevat de winnende inzendingen en een selectie uit alle inzendingen waarbij het diverse karakter van de inzendingen tot uiting komt. Verrijkt met boeiende bijdragen van o.a. filosofen, die een dieper inzicht bieden in de betekenis van tolerantie in de moderne wereld. De kunstzinnige illustraties van Iris Kuiters voegen een extra dimensie toe aan dit prachtige werk.

De muzikale bijdrage van de Afghaanse Rehan Osmani en Ramin Djamie zorgde voor een toepasselijke feestelijke noot.

Kortom, de Gorcumse literatuurprijs 2023 was wederom een groot succes. De avond van de uitreiking bood een podium voor de viering van literaire talenten én voor het thema tolerantie. Het themaboek is binnenkort voor € 12,50 verkrijgbaar in verschillende winkels in Gorinchem en kan tevens besteld worden via onze website www.gorcumse literatuurprijs.nl.

De zes prijswinnaars van de Gorcumse literatuurprijs 2023: 

In de categorie volwassenen:

  • Bonnie Bengsch uit Wageningen, met het gedicht Vermoord verwoord
  • Kris Terwindt uit Middelburg, met het verhaal Getuigenis

In de categorie 16-19 jaar:

  • Anne-Lynn Knibbe uit Gorinchem, met het gedicht Tolerantie zonder grenzen
  • Ricardo Pronk uit Werkendam, met het verhaal Verschillend maar toch verbonden

In de categorie 12-15 jaar:

  • Thirza Baars uit Asperen, met het gedicht D van tolerantie
  • Joshan Vreugdenhil uit Spijk, met het verhaal Bloem

Joshuan met bloemenKris en BonnieStapeltje TolerantPetit fours

Foto’s door Hans Kortleven

 

Gorcumse literatuurprijs