Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen

Gorcumse literatuurprijs 2024: In beweging!

09-01-2024

Allereerst wensen wij iedereen een prachtig en gezond en literatuurrijk 2024 toe! De Gorcumse literatuurprijs (GLP), voor Nederland en Vlaanderen, kijkt met trots terug op de indrukwekkende inzendingen en de bekroning van de winnaars tijdens de GLP-prijsuitreiking van 2023 in oktober. 

Terwijl we nog nagenieten van deze literaire hoogtepunten, waaronder ook de publicatie en presentatie van het themaboek Tolerant - hoezo?, realiseren we ons dat het nieuwe jaar is gestart en dat wij met enthousiasme de nieuwe schrijfwedstrijd voor 2024 alweer kunnen aankondigen: In beweging! Inzenden kan vanaf 15 januari tot en met 24.00 uur op 15 juni 2014.  

Zeker in deze tijd waarin er zoveel taalachterstand is in Nederland, is het van groot belang dat we lezen én schrijven weer zien als leuk en belangrijk, in plaats van technieken die we onder de knie moeten krijgen. GLP ziet hierin haar missie en verantwoording en hoopt dat  leerkrachten onze wedstrijd als een mooi instrument zien om jongeren te enthousiasmeren voor het geschreven woord. Het onderwijs vanaf 12 jaar in Gorinchem en omgeving wordt rechtstreeks benaderd voor een workshop Schrijf jouw verhaal of gedicht. Onze lesbrief staat vanaf de start op 15 januari weer online op www.gorcumseliteratuurprijs.nl

Jubilea en uitbreiding?

2024 Is voor GLP een bijzonder jaar, de prijs wordt voor de 30ste keer uitgeschreven voor de leeftijdscategorie vanaf 20 jaar en voor de 10e keer worden de jongerenprijzen (12 t/m 15 jaar en 16 t/m 19 jaar) uitgeschreven. Om deze jubilea te vieren én volop in beweging te zijn start GLP een inventarisatie: is het haalbaar de jongerenprijzen uit te breiden naar groep 8 van het basisonderwijs? Volg deze ontwikkelingen op onze website en berichtgeving op FB, Instagram en X. 

In beweging

Voor dit jaar hebben wij een allesomvattend thema voor de Gorcumse literatuurprijs en dat is In beweging!. Dit thema nodigt de deelnemers uit om creatief na te denken, aangezien beweging vele vormen kan aannemen. 

Hoewel velen wellicht aan sport denken, moeten we beseffen dat alles in constante beweging is: de wereld, de politiek, (in) ons eigen lichaam, water, lucht en ga zo maar door. Het is natuurlijk niet voor niets dat er vaak wordt gezegd dat stilstand achteruitgang is!  

Vanaf 15 januari 2024 is het mogelijk om in te zenden via het inzendformulier op onze website. De deadline voor inzenden is 15 juni 2024, 24.00 uur. Hoewel deze datum wellicht nog ver weg lijkt, realiseren wij ons dat de tijd constant in beweging is en ook snel voorbijgaat. 

Wij kijken uit naar jullie creatieve bijdragen over dit dynamische onderwerp en verheugen ons erop om opnieuw een prachtig boek samen te stellen met alle winnaars en een aantal inzenders! Voor meer informatie en inspiratie bezoek onze website www.gorcumseliteratuuprijs.nl 

TIP: Onze eerdere jaarboeken zijn nog te bestellen via de site (op = op), als inspiratie maar ook zeker als prachtig cadeauboek!  

Gorcumse literatuurprijs Poster Bewegen 001