Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Gorcumse literatuurprijs
Voor jong en oud,
Nederland en Vlaanderen

Gorcumse literatuurprijzen 2022 zijn toegekend watersterren

06-07-2022

Het thema voor de Gorcumse literatuurprijzen was dit jaar: ‘Water, vriend of vijand’? Een thema dat de deelnemers inspireerde en aanknopingspunten bood voor schitterende verhalen en gedichten, die veel invalshoeken kenden. Water als levensbron en bedreiging, als vermaak en verwoesting, voor werk en natuur: het kwam allemaal voorbij.

Een deskundige jury is er weer in geslaagd om in alle categorieën een winnares/winnaar te kiezen. Dat was niet altijd gemakkelijk en leidde vaak tot discussies, maar een ieder kon zich vinden in de einduitslag. Deze luidt als volgt:

  • Gedichten volwassenen: Rob Boudestein uit Hollandscheveld met ‘De trui (februari 1953)’
  • Gedichten jeugd 12 tm 15 jaar: Joanna Copier uit Hagestein met ‘Water, vriend of vijand?’
  • Gedichten jeugd 16 tm 19 jaar: Eline Theunisse uit Hardinxveld-Giessendam ‘De oude man’
  • Verhalen volwassenen: Marianne Sinke uit Rijswijk Z-H met ‘Waterverf’;
  • Verhalen jeugd 12 tm 15 jaar: Lara Krijgsman uit Gorinchem met ‘De vraag’
  • Verhalen jeugd 16 tm 19 jaar: Odile Okkema uit Haarlem met ‘Levenswater’

De feestelijke prijsuitreiking zal op 12 oktober plaats vinden bij (heel toepasselijk) Damen Shipyards. Dan wordt ook het themaboek gepresenteerd waarin natuurlijk de prijswinnaars staan, maar ook een selectie van overige inzendingen en relevante verhalen en interviews over: ‘water vriend of vijand?’ Een antwoord op deze vraag is er niet, maar de inspiratie was er zeker wel!