Voor jong en oud, Nederland en Vlaanderen

Voor jong en oud, Nederland en Vlaanderen

Over ons

De Gorcumse literatuurprijs wordt uitgeschreven door Stichting literaire workshop. Deze stichting is in 1987 opgericht met als doel het zelf schrijven en presenteren van literatuur te bevorderen, het stimuleren van het uitoefenen van literaire activiteiten in de ruimste zin des woords.

Sinds de invoering van de jongerenprijs in 2014 is de missie zo: het doel van de stichting is het stimuleren van de expressiviteit in taal van jongeren en volwassenen in de zin van het schrijven en presenteren van eigen werk, door middel van het volgen van workshops en het meedoen aan de Gorcumse literatuurprijs.

De Gorcumse literatuurprijs bestaat sinds 1988. De prijs wordt in Nederland en Vlaanderen uitgeschreven. In 2018/ 2019 was een jubileumeditie. De prijs voor volwassenen (vanaf 20 jaar) werd voor de 25ste keer uitgeschreven.

De jongerenprijs 16 t/m 19 jaar of klas 4, 5 en 6 van het voortgezet en mbo onderwijs, werd in dit jaar voor de vijfde keer uitgeschreven. Ter ere daarvan werd de tweede jongerenprijs voor 12 t/m 15 jaar of klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs in het leven geroepen.

De stichting heeft in de loop van haar bestaan tal van literaire activiteiten georganiseerd. waaronder tot 2013 een maandelijkse schrijfworkshop.

Vanaf 2014 organiseert de stichting jaarlijks een workshop Schrijf jouw gedicht of verhaal in samenwerking met BiebAanZet Gorinchem en het Gorcums Museum.

Het Gorcums voortgezet en mbo onderwijs krijgt deze workshop vanaf 2014  aangeboden om Gorcumse jongeren extra te stimuleren om aan de Gorcumse literatuurprijs mee te doen.

Voor de workshops wordt ieder jaar een landelijke bekende schrijver/ dichter ingezet.

Zie verder bij workshops

Een lintje voor de oprichter en voorzitter van het eerste uur

Initiator en motor van het eerste uur is Karel ter Voorde, publicist en schrijver onder de naam Hans Kilian, van onder andere poëzie, verhalen, romans en toneel. Recent van zijn hand is de bundel Aforismen (september 2019) uitgekomen, daarvoor verschenen de dichtbundel Blauwgras (2013) en de verhalenbundel Gat in de tijd (2015). Daarnaast is hij oud-docent Nederlands van het Fortes Lyceum.

Ter Voorde werd tijdens de prijsuitreiking 2015/ 2016 als initiator van de Stichting literaire workshop/ Gorcumse literatuurprijs in de spotlights gezet. Hij kreeg van burgemeester Govert Veldhuijzen de Koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau opgespeld. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Stichting literaire workshop die talloze literaire activiteiten ontplooide. De uitschrijving van de Gorcumse literatuurprijs springt het meest in het oog.

Onder het voorzitterschap van Ter Voorde is de prijs vanaf 1988 20 keer uitgeschreven. Door zijn jarenlange inspanning kon het nieuwe bestuur dat in 2014 aantrad de prijs oppakken en nieuw leven in blazen.

Karel ter Voorde ontvangt tijdens het eerste Gorcumse gedichtenbal een koninklijke onderscheiding

Hans Kilian wijst zijn gedicht Signalement aan (nr. 30 van de Poëzieroute Gorcum) op de Aanlegsteiger waar hij jarenlang workshops gaf.

Laat een antwoord achter