Jubileumwinnaars Gorcumse literatuurprijs 2018/2019

Op 23 mei werden in Theater Peeriscoop in Gorinchem voor de 25e keer de Gorcumse literatuurprijs uitgereikt. Bovendien was het de 5e keer dat de jeugdprijzen toegekend werden en voor het eerst ook voor de categorie jongeren van 12 tot 16 jaar. Geen wonder dat er een feestelijke en gespannen sfeer heerste onder het talrijke publiek. In de mooie theaterzaal was er letterlijk en figuurlijk ruimte op het podium voor de prijswinnaars en kon de zaal genieten van literaire prestaties.

De presentator van de avond was ‘woordkunstenaar’ Marthe van Bronkhorst die met jeugdig elan en goed voorbereid de avond leidde en van een passende omlijsting voorzag. Elke winnaar kreeg bovendien een aantal duivelse dilemma’s voorgelegd en uit de antwoorden bleek dat ze allemaal echt willen doorgaan met schrijven, al is het alleen maar voor zichzelf.

De spanning van deze avond had niet alleen betrekking op de bekendmaking van de winnaars in de diverse categorieën, maar uiteraard ook op de kwaliteit van hun ingezonden werk dat ze zelf mochten voordragen. Als thema was dit jaar gekozen voor ‘vieren’ en hiermee waren de 122 inzenders heel verschillend aan het werk gegaan. Opvallend vaak was er gekozen voor een samenhang met ‘verdriet’, waardoor het ‘vieren’ een extra dimensie kreeg. De winnaars kregen, naast een oorkonde, een bos bloemen en een geldprijs ook de aanmoediging om door te gaan met schrijven. Het is verheugend om te kunnen constateren dat bij jongeren het woord zeker niet door het beeld verdreven is, ondanks signalen die daarop zouden kunnen wijzen.

En de winnaars zijn:
  • Naomi Bos (13 jaar) uit Werkendam met het gedicht ‘Lente vieren’
  • Veerle Buiks (15 jaar) uit Woudrichem met het verhaal ‘Vier seizoenen in een dag’
  • Rachel Golstein (18 jaar)uit Meteren met het gedicht ‘Beschuit met muisjes’
  • Bauke Vermaas uit Zwolle met het gedicht ‘Mokka’
  • Bruno Lowagie uit Gent met het verhaal “Opa 75’
Welke conclusies mogen we trekken na dit feestelijke slot van de Gorcumse literatuurprijs 2019?

Dat er heel veel kwaliteit was. De ingezonden verhalen en gedichten waren vol emotie, diepgang maar ook humor. Het bestuur van de Gorcumse literatuurprijs blijft geïnspireerd om door te gaan met dit mooie culturele initiatief in Gorinchem en nodigt ook u, geachte lezer, uit om een bijdrage te leveren. Ook zouden er meer jongens mogen meedoen in de jeugdcategorieën.

In september wordt er weer gestart met de nieuwe ronde. Graag nodigen we u uit om dan mee te doen. Volg de informatie op onze website en FB, Instagram en Twitter.