Voor jong en oud, Nederland en Vlaanderen

Voor jong en oud, Nederland en Vlaanderen

Uitgelichte afbeelding

Het bestuur

Voorzitter: Hilma Bruinsma
Winnaar Gorcumse literatuurprijs 2003/2004
Schrijver/ dichter o.a. Blog Taboe in het theemeubel
http://www.puntaal.nl/taboe-in-het-theemeubel/
Mede-eigenaar van voorheen Boekhandel Cursief/Galerie De Etage 

Secretaris: Jacobi de Wildt-Rentier
Teamleider bovenbouw havo/vwo  en docent Nederlands bij de Gomarus Scholengemeenschap te Gorinchem
Organisatieadviseur en (team)coach bij J&S Coaching en Consultancy te Dordrecht
www.jscoachingconsultancy.nl

Penningmeester: Kees Osseweijer
Oud-directeur lokale Rabobank

Algemeen bestuurslid: Ellen Du Cloux
Oud-docente Nederlands Scholengemeenschap De Hoven

Algemeen bestuurslid: Fred Stamkot
Oud-docent Nederlands Merewade College Gorinchem (nu Fortis lyceum)
Ex-vicevoorzitter Hematon, bestuurslid van de stichting Vrienden van Het Gasthuis

Buitengewoon bestuurslid
Ibrahim Yildiz, onder andere webdesign en productie filmpjes winnaars GLP 2019/ 2020 met GorkumTV

Het bestuur ontvangt geen vergoeding.

Beleidsplan Stichting literaire workshop/ Gorcumse literatuurprijs       

Missie en beleid, Gorinchem, 21 januari 2020

 

Missie: bevorderen van literaire activiteiten in brede zin

De Stichting literaire workshop/Gorcumse literatuurprijs heeft sinds 1987 als missie het bevorderen van literaire activiteiten in brede zin. Met de toenemende digitalisering kalven de taalvaardigheden (schrijven en spelling zowel als geconcentreerd langere teksten lezen) langzaam af. Reden te meer om literaire activiteit te stimuleren.

De Stichting heeft de formulering van haar missie opnieuw geformuleerd:

Ons doel is het stimuleren van de expressiviteit in taal van jongeren en volwassenen in de zin van het schrijven en presenteren van eigen werk, door het volgen van workshops en het meedoen aan de Gorcumse literatuurprijs.

Gorcumse literatuurprijs

De Stichting literaire workshop schrijft sinds 1988 de Gorcumse literatuurprijs uit voor Nederland en Vlaanderen. De prijs werd in 2019 voor de 25ste keer uitgeschreven in Nederland en Vlaanderen en reikt daarmee verder dan de Gorcumse grenzen. De schrijfopdracht is Schrijf jouw verhaal of gedicht. Ieder jaar is er een wisselend actueel thema én het terugkerende thema Gorcum en omgeving. Het wisselthema in 2020 is VRIJHEID.

De Gorcumse literatuurprijs wordt ieder jaar in september uitgeschreven met aandacht in de regionale en landelijke pers, literaire media en sociale media. De Stichting heeft sinds 2014 een website https://www.gorcumseliteratuurprijs.nl/, FaceBookpagina, https://www.facebook.com/gorcumseliteratuurprijs/?ref=bookmarks
en een Twitteraccount, https://twitter.com/GorLitprijs.

Posters en flyers worden in Gorinchem en omgeving zo breed mogelijk verspreid. De sluitingsdatum Is steeds eind februari.

Er zijn drie PR-rondes: bij de uitschrijving in september, bij de workshop in het Museum (zie bij workshops) en bij de prijsuitreiking in het voorjaar.

Doelgroepen jongeren en volwassenen vanaf 20 jaar

In 2014/2015 is voor het eerst een jongerenprijs toegevoegd. In het jubileumjaar 2019 (vijfentwintig keer de prijs uitgeschreven voor volwassenen en vijf keer voor jongeren) is een tweede jongerenprijs in het leven geroepen. De indeling is sindsdien jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs 12 t/m 15 jaar; jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs 16 t/m 19 jaar en volwassenen vanaf 20 jaar. Deelnemers mogen zowel een verhaal als een gedicht insturen. Sinds het jubileumjaar zijn er jaarlijks zes prijzen: in iedere leeftijdsgroep een winnend verhaal en een winnend gedicht.

Workshops in samenwerking met BiebAanZet Gorcum en Gorcums Museum en workshops voor de scholen

De Stichting organiseert voor haar doelgroepen workshops Schrijf jouw verhaal of gedicht om meedoen aan de Gorcumse literatuurprijs te stimuleren. Aan de Gorcumse jongeren worden workshops via de middelbare scholen aangeboden. De scholen dragen zelf 50% bij aan de kosten, de Stichting neemt de andere 50% voor haar rekening met een maximum van € 400,- per school. De scholen kunnen de workshops combineren met een rondleiding in het Gorcums Museum.

Voor volwassenen organiseert de Stichting in samenwerking met de BiebAanZet Gorcum en het Gorcums Museum jaarlijks een workshop voor volwassenen. Jongeren zijn er overigens ook welkom. Sinds 2014 is dit een terugkerende activiteit, de workshop wordt in het Gorcums Museum gegeven. De rondleiding is ter inspiratie van het schrijven van een verhaal of gedicht. Deze workshop is toegankelijk voor iedereen, ook voor niet-Gorcummers.

Jurering

Eind februari  organiseert de Stichting de jaarlijkse jurybijeenkomst. De inzendingen die via de website van de Gorcumse literatuurprijs vóór de sluitingsdatum binnenkomen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, 15 – 20 personen. Winnaars van de voorgaande editie worden gevraagd als jurylid mee te doen.

Prijsuitreiking

Jaarlijks organiseert de Stichting de prijsuitreiking van de Gorcumse literatuurprijs doorgaans rond het eind van het eerste kwartaal. De prijsuitreiking wordt feestelijk aangekleed en de genomineerden staan tijdens het feest centraal en worden in het zonnetje gezet in een van de Gorcumse theaters.

Brede presentatie winnaars

De winnaars van de Gorcumse literatuurprijs presenteren hun werk tijdens de prijsuitreiking en sinds 2015 in het Woerkums Literair Café tijdens het programma literaire liefdes en op het Nederlands Dichterspodium. In 2019 presenteerden de jongere winnaars hun werk ook op het Fortesfestival. In 2020 kunnen de winnaars hun gedicht ook voorgedragen op diverse manifestaties die ter gelegenheid van ’75 jaar vrijheid’ in Gorinchem plaats vinden.

De winnende verhalen of gedichten worden weer gepubliceerd in een het literair tijdschrift zodra er vervanging is gevonden voor Schoon Schip.

Sinds 2014 toen het vernieuwde bestuur van de Stichting aantrad, is er ieder jaar een extra activiteit of te bereiken doel. Voor 2017-2018 was het idee om het Fortes Lyceum en het Da Vinci College bij de Gorcumse literatuurprijs te betrekken.

Er is contact gelegd met het Taalhuis in BiebAanZet Gorcum, in 2019 kwamen daar de Internationale schakelklas de Toekomst en de Topklas van het Omnia College bij.

De Stichting stelt zich als opdracht om op de scholen en andere vormen van onderwijs een netwerk van contactpersonen op te zetten zodat de activiteiten zo breed mogelijk hun weg vinden en literaire activiteit zo veel mogelijk gestimuleerd kan worden.

Extra activiteiten vanaf 2014

  • Uit de workshop poëzie die in samenwerking met de Stichting literaire workshop/ Gorcumse literatuurprijs, BiebAanZet Gorinchem en het Gorcums Museum werd gegeven in 2015 is een dichtersgroep overgebleven: Gorcumse dichters. Een van

de leden heeft poëzie geïntroduceerd bij haar schildersgroepen van Ateliers OutsiderArt Syndion. Nog geen jaar daarna is de dubbelportretbundel Goede Spiegel uitgebracht. De bundel is feestelijk gepresenteerd in het Gorcums Museum. Wethouder van cultuur Eva Dansen over de bundel: ”ik kijk nooit meer op dezelfde manier in de spiegel na het lezen van deze gedichten”. Zo zag OutsiderPoëtry het licht bij OutsiderArt Syndion. De schilderijen uit de bundel zijn geëxposeerd in het Gorcums Museum en Galerie De Etage te Gorinchem. De dichters kregen de gelegenheid om hun werk voor te dragen op het Nederlands dichterspodium.

  • Een koninklijke onderscheiding, lid in de orde van Oranje Nassau, is tijdens het eerste Gorcumse gedichtenbal 2016 uitgereikt aan de schrijver/dichter/publicist en ex-docent Nederlands Karel ter Voorde, oud voorzitter en oprichter van de Stichting. Ter ere van zijn inzet voor de Stichting, de Gorcumse literatuurprijs en zijn literaire werk.
  • Extra activiteit in 2020 en 2021. De Gorcumse literatuurprijs werkt in het kader van de herdenking ’75 jaar Vrijheid’ samen met het 4-5 mei comité, Werkgroep Klokkenstoel van de Rotary, de Historische Vereniging Oud-Gorcum en de Gemeente Gorinchem. In 2021 wordt, in het kader van het Hugo de Groot jaar, samengewerkt met Slot Loevestein en andere partijen die bij dit thema betrokken zijn.

Contactgegevens

Stichting literaire workshop/ Gorcumse literatuurprijs

p/a Revetsteeg 42

4201 ER Gorinchem

contactpersoon Hilma Bruinsma, voorzitter 06 23 90 54 61

info@gorcumseliteratuurprijs.nl

www.gorcumseliteratuurprijs.nl

KvK: 41120035

Bankrekeningnummer Stichting literaire workshop NL 46 RABO 0351 6916 42

RSIN nummer: 816721786

Laat een antwoord achter